Skip to main content

Posts

Showing posts from March, 2012

Kualiti Hati

Assalammualaikum ! Kali aku nah berbebicara pasal hati pulak . Sebab aku pon sebenar nya ta pandai bab hati - hati neh . Tapi aku akan cuba lah yang terbaik. hehe . Aku pon tidak lah pandai berkata-kata. Kenapa aku pilih soal hati ? sebab hati adalah penting , Hati adalah kuasa penggerak dalam diri manusia. Sekiranya hati dikuasai kebenaran , nescaya ia kan menjana kebaikan .
Sebaliknya jika hati dipenuhi kebatilan , ia akan melahirkan kejahatan . Hati yang dipenuhi kebaikan dan kebenaran adalah hati yang berkualiti. Ia mampu menghadapi apa jua cabaran atau masalah dalam hidup . Manakala hati yang dikuasai kejahatan dan kebatilan , adalah hati lemah. Ia akan goyah menghadapi masalah dan cabaran dalam hidup .
Bila hati tidak berkualiti , segala yang dilihat , difikir , dirasa dan dibuat serba tidak kena dan tidak puas.
Yang kaya , berkuasa dan ternama akan terus memburu kekayaan , keeseronokan dan hiburan sehingga sanggup menempuh jalan yang salah untuk mencapai maksud yang tidak pern…

Pelangi Selepas Hujan

Assalamualaikum semua readers ! hope korg suka k baca entry kali neh . Neh adalah  kata - kata semangat . Tukar persepsi anda k . Ujian = Rebah . Tetapi selepas itu ? Ujian = Bangkit kembali ? Pandang hadapan . Teruskan.

Allah bagi ujian sebab sayang kan ?
Allah bagi ujian sebab kasih kan ?
Allah bagi ujian sebab uji kesabaran kan ?
Allah bagi ujian sebab nak tingkatkan keimanan kan ?
Allah bagi ujian sebab nak kita kembali mengingati dia kan ?
Allah bagi ujian sebab nak kita sedar kesilapan kita kan ?
Allah bagi ujian sebab nak kita tahu Allah rindu kita bercakap dengan dia kan ?
Allah uji kita sebab rindu kita mengadu pada dia kan ?
Allah bagi ujian sebab nak kita tahu Allah sentiasa ada bila - bila masa, senang atau susah kan ?
Allah turunkan hujan sebab nak munculkan pelangi kan ?
Jadi , jangan putus asa .

Ingin bercinta secara High Class ?

Cinta high class buka ekslusif milik sesiapa . Cinta high class berhak dimiliki oleh kita semua .
Jangan tunggu esok . Hari ini juga kita mesti mencintai secara high class.
Jangan lupa , bantu si dia agar mampu mencintai secara high class juga.
Errr.. Apa itu cinta high class?? Nak taw ta ?
Cinta high class tuh mendaulatkan Allah nombor satu , Cintamu padaku kerana Allahmu yang satu . Cinta mu bermujahadah menahan nafsu.
" Ya Allah , Aku memohon cinta - Mu dan cinta orang yang mencintai - Mu, dan amalan yang menyampaikan aku kepada cinta -Mu . Ya Allah , jadikanlah cinta-Mu lebih aku cintai diriki , keluargaku dan daripada air yang sejuk ( ketika panas terik )." ( HR al-Tarmizi ).
Aku terfikir , wanita dan lelaki saling tertarik. Itu biasa . Malah ketertarikan yang kuat ini turut dirasai oleh binatang jantan dan betina. Begitulah cara Allah menjamin berterusannya kehidupan di duina.
Wanita dan lelaki saling jatuh cinta . Itu juga biasa . Islam menolak sistem yang cuba mengh…

Jangan Bersedih , dunia ini terlalu kecil untuk Ditangisi

Asalammualaikum semua ! Apa Khabar readers yang sedang membaca kali neh . Kali neh aku nak berkongsi sedikit nasihat untuk insan yang sedang bersedih . Atau sedang megalami musibah kerna aku jua insan biase yang tidak lari perasaan sedih . Kesedihan adalah salah satu fitrah yang Allah ciptakan kepada hamba - hambanya. Kadangkala kesedihan mampu membuat kita kembali kepadaNya , dan kadangkala juga kesedihan membawa kita jauh darinya . Semuanya berlaku kerana izin Allah Ya Rabbul Izzati. Maka kemanakah tempat terbaik untuk kita mencurahkan kesedihan agar ia tidak menjadi perkara sia - sia ? Acap kali manusia itu bersedih kerana perkara duniawi semata - mata . Apabila kita gagal dalam peperiksaan kita akan bersedih. Hatta kita kehilangan sesuatu yang kita sayangi , Kita juga akan bersedih . Persoalannya , wajarkah kita semata - mata perkara dunia yang kelihtan besar di mata kita , sebenarnya terlalu kecil di sisi Allah. Dalam sebuah Hadith Sahih disebutkan :
" Seandainya nilai dunia ini…

Cinta Suami dan redha Illahi

Letakkan lah cinta Allah di hati . Dan cinta suami nanti digenggaman tangan kita .
Sewaktu dia dalam pandangan mata  kita , layanilah dia dengan sesempurna mungkin . Tatkala dia jauh dari kita , lepasakanlah dia dalam jagaan Allah s.w.t . Barulah hati kita tenang . Perasaan cemburu jua dapat dijauhi . Insyaallah . Tanpa sebarang syak wasangka .

Apabila kita meletakkan cinta Allah di hati , dan cinta suami nanti digenggaman tangan kita . Kita akan sedar seprofional dan sehebat mana pon kita , kita tetap seorang isteri apabila berada disisi suami kita. Dan keredhaan Allah berada bersama suami kita . Laksanakanlah tanggungjawab dengan baik demi mengharapkan cinta Allah .

Muslimah Pendamba Syurga

Persona akhlakmu bagai mutiara yang berkilauan.
Halus tutur menggambarkan peribada yang santun.
Kecantikan hatimu laksana kapas noda.
Kesejukan aura jiwa seperti bidadari syurga.
Kau hiasa dirimu dengan bingkaian akhlak islami.
Semakin bewibawa kerana auratmu terhijabi.

Saat wanita lain bergelumang kesenangan dunia. Menari - nari diatas lantai dansa. Berpelesaran bersama rakan sebaya . Engkau justeru mengurung diri . Mentafakuri kehidupan akhirat yang masih ghaib. Mengembara dalam pencarian jati diri.

Disaat wanita - wanita  lain asyik memilih busana trendy , Sibuk memoles tubuh dan wajah . Berlumba mempamerkan aurat mereka . Engkau justeru tampil bersahaja , dalam balutan gamis dan kerudung panjang .ENgkau sembunyikan aurat mu .Agar tidak terjamah pesona kecantikan itu dari mata - mata lelaki jalang .

Disaat wanita tertawa lepas menikmati euphoria tanpa batas , menebar cinta basi kepada lelaki . Engkau justeru menangis dalam sujud . Mendaki taubat dalam bukit Tahajjud. Mengemis ampu…

Bila Si Gadish Ungu Study !

Assalammualaikum Semua ! Neh entry pasal Si budak KechiQ yang hari neh study Ibp . haha . Enjoy keyh.

Si gadish Ungu tengah study IBP ( islamic banking Practice ) . Haha . cuak ot . Bnyak yang ta hafal lagi , hari rabu dah ade exam .

Meja dalam bilik bersepah -sepah dengan pen yang berwarna - warni . Nak buat MIND MAP la katakan . Haha .

Ni lah hasil mind map aku yang merapu - rapu tuh taw .

Pen yang pelbagai warna neh hadiah daripada *amirulsyahid! dye banje menggunakan baucer buku dye tuh ha . Tq awk, Tak sia - sia kita beli pen neh taw .

Pening gak aku tgok mind Map neh . tapi ta pelah asalkan aku paham udah . esok nak study ag . Bnyak lagi yang ta bca neh .
Untuk hari ini , setakat ini dlu la ea . Aku nak tdow dah . Esok nak sambung study lagi lak . Gud nite semua !

Terima Kasih Ya Allah

Tidak pernah aku pinta rasa yang aQue rasa sekarang hadir dalam diri aku . Alhamdulillah ! sekarang aku rasa bersyukur sangat dengan rasa neh . Terima kasih Ya Allah kerana menyedarkan aku . Serta memberi hidayah kepada aQue untuk menjadi yang lebih baik . aQue sedar di masa lalu terlalu banyak kesilapan yang aku lakukan . aQue lalai , bnyak melakukan dosa . Then , sekarang aQue sedar sangat . Dah tiba masanya untu aku berubah ke arah lebih baik . Dah berhari - hari aQue fikirkan semua , sampai bila aku nak melakukan kesilapan . Banyak yang perlu lakukan .